Europa Conference League

Βελέζ-Ίντερ Κλουμπ ντ’ Εσκάλδας: Συνδυάζει πρόκριση με… εκδίκηση η ΑΕΚ

Την ευκαιρία να περάσει το πρώτο ευρωπαϊκό εμπόδιο… εξοφλώντας το γραμμάτιο του οδυνηρού αποκλεισμού προ τριετίας θα έχει η ΑΕΚ.

Όποιος αντίπαλος κι αν προέκυπτε στον β’ προκριματικό του Conference League δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό στην ΑΕΚ.

Το αποτέλεσμα ωστόσο της κλήρωσης, που την έφερε αντιμέτωπη κατά πάσα πιθανότητα με τη Βελέζ, προκαλεί αναπόφευκτα άσχημες μνήμες.

Παράλληλα όμως δίνει την ευκαιρία στην «Ένωση» να συνδυάσει την πρώτη από τις συνολικά τρεις προκρίσεις που χρειάζεται για το League Stage με… εκδίκηση για έναν από τους πιο οδυνηρούς αποκλεισμούς στην ιστορία της.

Το κάζο από τους Βόσνιους προ τριετίας ήταν ο οιωνός μιας συνολικά εφιαλτικής σεζόν (που βρήκε την ΑΕΚ εκτός Ευρώπης). Έστω κι αν χρειάστηκε να της ακυρωθεί ένα κανονικό γκολ του Ανσαριφάρντ στην ήττα 2-1 του πρώτου αγώνα (σ.σ. δεν υπήρχε ακόμα VAR στο Conference) και να συμβούν τα απίστευτα στη ρεβάνς.

Να χάσει άχαστες ευκαιρίες, να λυτρωθεί προσωρινά με γκολ του Μάνταλου στο 98’ (που έστειλε το ματς στην παράταση αφού ήταν η πρώτη σεζόν μετά την κατάργηση του εκτός έδρας γκολ) και εν τέλει ν’ αποκλειστεί 3-2 στα πέναλτι: Εκεί όπου ο Στάνκοβιτς έπιασε δυο, αλλά οι Λόπες, Ανσαριφάρντ, Αραούχο αποδείχθηκαν μοιραίοι.

Σε κάθε περίπτωση (και αν θεωρηθεί δεδομένο ότι η ακόμα πιο αδύναμη Ίντερ Κλουμπ ντ’ Εσκάλδας από την Ανδόρα δεν μπορεί να την αποκλείσει) η Βελέζ είναι κάτι παραπάνω από βατός αντίπαλος για μια σοβαρή ΑΕΚ.

Και πραγματικός στόχος απέναντί της δεν μπορεί να είναι άλλος από πρόκριση με δυο νίκες, ώστε να βελτιωθεί παράλληλα και ο ευρωπαϊκός συντελεστής του συλλόγου.

Βελέζ Μόσταρ

Τι έκανε την περσινή σεζόν

Στην Ευρώπη δεν αγωνίστηκε, καθώς την προπερασμένη σεζόν τερμάτισε 6η και δεν εξασφάλισε εισιτήριο. Στο πρωτάθλημα δεν μπόρεσε να μπει στη μάχη του τίτλου και βρέθηκε στην τρίτη θέση με 59 βαθμούς, αρκετά πίσω από την Μπάνια Λούκα και τη συμπολίτισσα, Ζρίνσκι Μόσταρ (που τελείωσαν με 78 και 76 βαθμούς αντίστοιχα).

Ο προπονητής

Προς το παρόν είναι κενή η θέση του πάγκου, καθώς την Πέμπτη, 17 Ιουνίου αποχώρησε ο Ντιν Κλάφουριτς. Ο Κροάτης είχε αναλάβει το καλοκαίρι του 2023 (έχοντας να επιδείξει έστω μια νίκη σε ντέρμπι μετά από τρία χρόνια), ωστόσο ανακοινώθηκε αιφνιδιάστηκε η κοινή συναινέσει αποχώρησή του.

Το αστέρι

Πιο κομβικός παίκτης τουλάχιστον για την περασμένη σεζόν υπήρξε ο Νέρμιν Χάσκιτς. Ο 34χρονος σέντερ φορ ήταν ο πιο παραγωγικός ποδοσφαιριστής για την ομάδα του Μόσταρ, καταγράφοντας συνολικά 13 γκολ και 4 ασίστ σε συνολικά 34 παιχνίδια.

Η παράδοση με ελληνικές ομάδες

Οι αναμετρήσεις προ τριετίας με την ΑΕΚ δεν ήταν οι μόνες που έχει δώσει στο παρελθόν με συλλόγους από τη χώρα μας. Στο πλαίσιο του Βαλκανικού Κυπέλλου το 1981 η Βελέζ είχε αντιμετωπίσει ξανά την «Ένωση» στη φάση των ομίλων, χάνοντας 3-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια και επικρατώντας 2-0 στο Μόσταρ.

Ίντερ Κλουμπ ντ’ Εσκάλδας

Τι έκανε την περασμένη σεζόν

Στο πρωτάθλημα τερμάτισε στη δεύτερη θέση με 63 βαθμούς, τρεις λιγότερους από τη Σάντα Κολόμα που κατέκτησε τον τίτλο. Στην Ευρώπη πέρασε το εμπόδιο της ισλανδικής Βίκινγκουρ στον α’ γύρο του Conference League (νίκη 2-1 στο πρώτο ματς και ισοπαλία 1-1 στη ρεβάνς) και αποκλείστηκε έπειτα από τη Χιμπέρνιαν, επικρατώντας 2-1 στην έδρα της, αλλά χάνοντας με το βαρύ 6-1 στη Σκωτία.

Ο προπονητής

Στον πάγκο της βρίσκεται ο Ισπανός, Οτχέρ Κανάλς. Ήταν βοηθός μέχρι το καλοκαίρι του 2022 και ανέλαβε ως πρώτος προπονητής το καλοκαίρι, καθοδηγώντας την σε 61 αγώνες έκτοτε.

Το αστέρι

Καλύτερος παίκτης της είναι ο Ισπανο-Μαροκινός, Ντομί Μπερλανγκά. Ο 29χρονος δεξιός εξτρέμ έκανε μια εξαιρετική σεζόν πέρυσι, καταγράφοντας συνολικά 19 γκολ και 9 ασίστ σε σύνολο 31 αγώνων.

Η παράδοση με ελληνικές ομάδες

Δεν έχει αγωνιστεί στο παρελθόν με συλλόγους από τη χώρα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x